lördag 25 februari 2012

Svenskarnas unnationalism

Det är en sak som jag alltid varit förundrad över i Sverige, ända sen jag flyttade hit i början på 70-talet; nämligen hur "självutplånande" man är. Nationalism är alltid negativt sett - utom när det är idrott på gång. Så när en skidreporter skriver om att göra Vasaloppet till en ny nationaldag, blir det inga protestrop, eller anti-nationalistiska demonstrationer, för den nationalismen är "harmlös".

Men all nationalism är faktiskt inte negativ. Jag vill mena, att positiv nationalism, känslan av att vara stolt över sitt land - ett land som står för humanistiska värderingar, ett land öppet för alla, välkomnande till invandrare, ett tillåtande land där var och en kan bli lycklig på sin fason - den nationalismen är guld värd. Att se en svensk flagga utomlands SKA utlösa en känsla av storhet! Inte skam! Vi ska inte behöva skydda oss med stora soldatstyrkor när vi utför humanitära gärningar i katastrofområden bara för att vi förknippas med tyranni och antidemokrati.

Vi ska kunna säga att svenska företag är bäst i världen! Vi ska kunna säga att Sverige är ett underbart land att bo i - även om man inte är född här!

Men tyvärr har århundraden av beundran för diverse stormakter (Frankrike, Tyskland, England, Förenta Staterna) utplånat vår positiva känsla för Sverige. Den har ersatts av ett slags skam (utom i hockey) över att vi är ett rikt land, med gott om naturresurser. Vi överbeskattar oss själva så att vi kan känna oss eländiga, och vi slänger ut pengar på onödiga militära missioner i en allians som vi inte ens är en del av.

Märk nu väl, att jag INTE pratar om en exkluderande nationalism, där vi stänger oss inne och utesluter allt som inte är "svenskt". Bara den definitionen är så svår, att exkludering blir ett hopplöst företag. Så alla SD-are kan gå och ta sig nånstans. Det är dags för det riktiga folket att ta sitt ansvar och bli stolta över sitt land, att ta tillbaka nationalismen som en positiv företeelse.

Först när det händer, kommer den 6 juni att bli en folkfest - annars kan vi lika gärna ta julafton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar